Dijital Reklam Yatırımlarında Video Yüzde 123 Arttı

Dijital medya yatırımlarında artış devam ederken Türkiye’de reklam payı Avrupa ortalamasının üstünde yer aldı. Özellikle video reklam formatına ilginin artmasıyla video yatırımlarının payı yüzde 34,3’e çıktı

 

Pandemi sonrasında medya tüketim alışkanlıkları dijitalleşen dünyada markaların dijital pazarlama yatırımlarına da etki etmeye devam ediyor. Özellikle yeni nesil tüketicilerin dönüşümünde etkisi olan format dönüşümü teklam yatırımlarına da yansımış durumda. Türkiye’de dijital medya yatırımlarının artışı yükselmeye devam ederken, yatırım miktarı bir önceki döneme kıyasla yüzde 78 artış göstererek 14 milyar 73 bin TL’ye ulaştı.

 

Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına Deloitte’un hazırladığı Ocak-Haziran 2022 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre; Türkiye’de dijital reklam payı dünya ve Avrupa ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 67,24’e yükseldi. Programatik satın alma yüzde 74 ile istikrarlı ortalamasını korurken, yatırımların yüzde 76’sı mobil platformlardan elde edildi. Video reklamlar ise yine yeni nesil kullanıcılara stratejilerdeki önemini artırmaya devam etti. Video reklam kampanyalarının yüzde 123’lük artışıyla video yatırımlarının payı yüzde 34,3’e çıktı.

 

Son birkaç yılda “video reklamlar”ın pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası haline geldiğini belirten RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer, “Değişen tüketim alışkanlıkları sebebiyle daha fazla tercih edilmeye başlanan video reklamların etkisi de gün geçtikçe artıyor. Özellikle yeni nesil kullanıcıların ana hedef kitleye dönüşmesi, dijital medya yatırımlarında video reklamlar üzerine yoğunlaşmayı sağladı. Raporda 2021’de olduğu gibi yüksek büyüme performansını yine video yatırımların gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz” dedi. Reklamlara tanık olan kullanıcıların aklında kalmak için videonun çok daha etkili olduğunu belirten Tunçer, “Video reklamları izleyenler mesajın yüzde 95'ini aklında tutarken, yazılı reklamları okuyanların yalnızca yüzde 10'u mesajları aklında tutabiliyor. Video reklamların etkinliğindeki bu artış yatırım tercihlerini de doğrudan etkiliyor” dedi. 

 

2022 yılının ilk yarısında perakende sektörü ilk sırada

Dijital gösterim alımları mercek altına alındığında 2022'nin ilk yarısında en çok hacimli ilk 10 sektörün gösterimlerin yüzde 80'ini tükettiği göze çarpıyor. Ayrıca gösterim temel alındığında en fazla iletişim yapan ilk 3 sektör sırasıyla perakende, medya ve eğlence olurken, perakende sektörü listedeki diğer en yakın sektörleri neredeyse 3’e katlıyor. Dijital reklamlarla kişi bazında en çok erişime ulaşan endüstriler şöyle sıralandı:

 

  1. Perakende
  2. Medya
  3. Eğlence
  4. Otomotiv
  5. Finans
  6. Seyahat ve Turizm
  7. Giyim
  8. Beyaz Eşya
  9. Gıda 
  10. Kişisel Bakım

 

Tüm bu sektörlerde fark yaratan, tamamen derin öğrenme algoritmalarından yararlanan RTB House, kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için sinir ağlarına benzer bir teknoloji kullanıyor. Böylece reklam verenler, çerezsiz gelecekte de başarılı olmanın yollarını şimdiden keşfediyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sex shop
ikinci el rolex saat alan yerler yangın merdiveni ucuz yangın kapısı VDS Katar Nakliye